Concertagenda

Lenny Kuhr zingt Lenny Kuhr

Zondag 15 september 2024

Lenny Kuhr - Lenny Kuhr zingt Lenny Kuhr

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 30.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 15.00

Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 op het label Excelsior is uitgebracht met als titel: Lenny Kuhr. Een album waarop ze uit haar comfort zone is getreden met verrassende resultaten. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis, Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna.

De chansonnière, die wereldberoemd werd met het lied De Troubadour, was slechts een van de vijf Nederlandse winnaars van het Eurovisie Songfestival ooit.

Zelf zegt Lenny over het theaterprogramma dat ze uit eerder werk en uit haar nieuwe album heeft gedestilleerd:

“Ik heb eens gezegd ‘een lied is een compacte energie van een ongrijpbaar gegeven,’ en nog altijd verbaast het mij dat het lied mij steeds weer weet te vinden. Misschien omdat ik zo’n dankbare ontvanger ben. Het is de mooiste en levendigste kunstvorm die ik ken. Het lied vertolkt gevoelens van het benoembare en onbenoembare op oneindig veel manieren. Het vertelt van jou en mij. Over onze existentie en dat wat zich daarin afspeelt.

Het is een feest om weer te kunnen spelen na een tijd van pas op de plaats, lockdowns en steeds veranderende maatregelen. Mijn kompanen Mischa Kool op bas en Reinier Voet op gitaar en ik hebben jullie gemist. 

Tijdens ons optreden communiceren we met jullie door middel van de liedjes. We kennen en herkennen elkaar; jij en ik. En we zijn weer samen. En dat vieren we op de plek waar wij samen zijn.”

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Besloten groepsarrangement Filmconcertverhaal Verzwegen & Vergeten

Donderdag 19 september 2024

Yvo Verschoor - Besloten groepsarrangement Filmconcertverhaal Verzwegen & Vergeten

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 0.00

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Jazz in Huis Midwoud

Zaterdag 5 oktober 2024

Mirjam van Dam & Lex Jasper - Jazz in Huis Midwoud

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 25.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 12.50

Mirjam van Dam en Lex Jasper - Nederlandstalige jazz

In maart 2023 ontmoetten Mirjam van Dam en Lex Jasper elkaar voor het eerst, en deden ze hun eerste optreden samen in Zuidlaren, met het Lex Jasper Kwartet bestaande uit Frans van Geest op bas, Gijs Dijkhuizen op drums en Vincent Koning op gitaar. Het was een groot succes!

Daarna sloegen ze de handen ineen en schreven in zo’n twee maanden tijd, bijna vijftig Nederlandstalige jazzliedjes; Lex de muziek en Mirjam de tekst.
In Februari 2024 namen ze een aantal stukken op en nu kunt u genieten van dit gloednieuwe, buitengewoon mooie en swingende repertoire!

Lex Jasper: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lex_Jasper
Mirjam van Dam: https://www.mirjamvandam.nl/

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een Concertvleugel

Zondag 13 oktober 2024

Yvo Verschoor - Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een Concertvleugel

Aanvang: 16:00 uur | Zaal open: 15:30 uur

Entree: € 20.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 10.00

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.

Helaas blijft deze voorstelling heel actueel

Yvo Verschoor vertelt in dit filmconcertverhaal over wat Frau Buch, de grootste concertvleugel van Huis Midwoud, in haar lange leven heeft meegemaakt op de plek waar ze van 1926 tot 2011 stond; een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Berlin-Buch, en over hoe ze hier in Midwoud terecht kwamen.

Frau Buch was getuige van Aktion T4, een uitgekiend programma van de nazi's om van 1939-1941 zoveel mogelijk patiënten zo goedkoop en efficiënt mogelijk uit de weg te ruimen. Uiteindelijk kostte dit het leven aan 300.000 mensen in nazi-Duitsland. Yvo zoomt samen met Frau Buch in op Werner, één van de vele slachtoffers, die op 15 jarige leeftijd vermoord werd, alleen omdat hij af en toe epileptische aanvallen had en niet zo goed kon leren.

Deze voorstelling onder regie van Maarten Mourik kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en ging tijdens corona in première na 10 jaar onderzoek door Yvo en meer dan 25 jaar onderzoek door Rosemarie Pumb (Berlin-Buch).

De voorstelling vraagt aandacht voor verzwegen verschrikkingen tijdens het naziregime in aanloop naar de Holocaust en zal regelmatig te zien blijven in Huis Midwoud, omdat uitsluiting, discriminatie en antisemitisme helaas nog altijd heel actueel zijn en opdat steeds meer mensen 'weten en niet vergeten'.

De reacties na de laatste voorstelling Verzwegen en Vergeten waren weer echt overweldigend!

Het gebeurt niet iedere dag dat mensen je na een voorstelling met tranen in hun ogen komen bedanken. Er waren mensen voor de tweede en zelfs derde keer, die anderen hadden meegenomen en weer helemaal geëmotioneerd en onder de indruk waren.
Dank jullie wel voor alle mooie complimenten!
Ik hoop dat jullie het door vertellen, want dit verhaal is het waard gehoord en gezien te worden.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Reserveren: info@huismidwoud.nl

 Franz Liszt: Années de Pèlerinage

Zaterdag 26 oktober 2024

Alexander Chater - Franz Liszt: Années de Pèlerinage

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 10.00

Alexander Chater is van Zuid Afrikaanse afkomst en werd op jonge leeftijd geïntroduceerd aan klassieke muziek door zijn moeder en twee grootouders die alle drie uitvoerend musicus zijn. Zijn opa was naast pianist ook musicoloog en componist. Toen Alexander 4 jaar oud was kreeg hij zijn eerste piano en viool-lessen. Voordat hij begon aan zijn studie aan het conservatorium, had hij lessen van de gerenommeerde pianiste Julia Achkniazy.

In 2017 begon hij aan Codarts Rotterdam waar hij klassiek piano studeerde bij Stephane de May. Hij slaagde erin zijn bachelor af te maken in juni 2021. Tijdens zijn studie heeft hij masterclasses gevolgd van diverse pianisten zoals Frank Braley, Nino Gvetadze en Paolo Giacometti.

Hij heeft opgetreden als solist en kamermusicus in diverse locaties en gelegenheden zoals: De Doelen Rotterdam, Muziek in de Voorstraat, Midzomer festival Capelle en diverse kerken in Nederland. Ook heeft hij zijn eigen concert serie ontwikkeld; Fabrieklassiek. Naast optreden, geeft hij graag les en heeft een eigen lespraktijk opgebouwd.

Alexander speelt zeer diverse stijlen en is altijd benieuwd om nieuwe dingen uit te proberen. In Huis Midwoud zal hij twee instrumenten van de beroemde pianobouwer Julius Blüthner bespelen; de eerste is één van Julius' eerste instrumenten (nr 149), een 2,20 meter lange rechtsnarige vleugel die in opdracht werd gebouwd in 1855. De andere Blüthner komt uit 1897, is 2,30 meter lang en kruissnarig.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Stille Griezels Halloween Special

Donderdag 31 oktober 2024

Yvo Verschoor - Stille Griezels Halloween Special

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 10.00

Stille Griezels is een spannend, eng, griezelig, maar vooral ook leuk programma met films en fragmenten met allerhande griezels uit de tijd van de stomme film. Monsters, engerds en Frankenstein-achtige schepsels, betoveringen, horror en suspence uit de begintijd van de cinematografie! Van angstaanjagende toverlantaarn plaatjes en sprookjes via de tovertrucs van George Méliès en 'betoverde huisjes' uit 1907 tot scènes uit ondermeer Nosferatu, de allereerste vampier.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

GOUDEN NACHT van Medemblik

Zaterdag 2 november 2024

- GOUDEN NACHT van Medemblik

Aanvang: 19:00 uur | Zaal open: 18:45 uur

Entree: € 0.00

Ieder jaar organiseert Cultuurplatform Medemblik i.s.m. Gemeente Medemblik een voor iedereen toegankelijk programma op veel verschillende mooie locaties binnen de gemeente. Natuurlijk doet ook Huis Midwoud dit jaar weer mee .
Hoe en met wie? Dat maken we binnenkort bekend.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Jos van Beest - piano, Jeroen Lely – bas, Ben Schroder - drums

Zaterdag 16 november 2024

Jos van Beest Trio - Jos van Beest - piano, Jeroen Lely – bas, Ben Schroder - drums

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 25.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 12.50

Jos van Beest wordt niet alleen op handen gedragen door zijn publiek in Nederland, maar geniet ook grote Internationale faam en waardering. Als pianist is hij veelgevraagd en vaak te gast in clubs en op festivals in heel West Europa en sinds 1998 geeft hij regelmatig concerten in de grote vooraanstaande concertzalen van Japan, waar hij een enorme  populariteit geniet en als pianist zeer geliefd is.
 
Jos van Beest is autodidact en kreeg na zijn ontmoeting met zijn “Hero on piano”, de legendarische Canadese jazzpianist Oscar Peterson in 1999, een platencontract  bij het exclusieve Japanse Jazz label Atelier Sawano.
Van Beest is als solopianist en met zijn gelijknamige Trio vele malen onderscheiden met muziekprijzen.
Hij swingt soepel en geeft geheel eigen interpretaties aan zijn brede repertoire.
Van Beest zet zijn stukken vaak op in geïmproviseerde intro's, waarbij de thema's verrassend worden ingeluid.

Het Jos van Beest Trio begeleidt met grote regelmaat vele nationale- maar ook Internationale gastsolisten zoals o.a.
Phillip Harper (USA), Scott Hamilton (USA), Peter Sprague (USA), Marielle Koeman, Frits Landesbergen, Wolf Martini,
 Benjamin Herman , Lucas Santana, Hans Dulfer, Nippy Noya e.v.a.

Inmiddels zijn er 16 albums van Jos van Beest verschenen in Japan en presenteert hij op 29 september aanstaande zijn nieuwste trio album  “If You Only Knew”


Jeroen Lely – bass
Ben Schroder - drums

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Benefietconcert voor Oekraïne

Zondag 1 december 2024

Stamanò Duo - Benefietconcert voor Oekraïne

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 0.00

Na afloop van dit concert kun je een vrijwillige bijdrage geven voor de musici en voor Oekraïne.

Sinds begin 2024 vormen Hanna Manòkina en Paul Stark het Stamanò Duo: 2 pianisten die de muziekcultuur in Oekraïne willen steunen door het geven van benefiet concerten bestaande uit voornamelijk muziek van Oekraïense bodem.
Hun doel? Oekraïense muziek meer bekendheid geven in Nederland.

Muziek van grote Oekraïense componisten zoals de in West-Europa bijna vergeten Mykòla Lysenko en Mykòla Kolèssa wordt nieuw leven ingeblazen en Hanna zal tevens haar eigen composities uitvoeren. Paul Stark is pianist in tal van genres en speelt naast klassieke Oekraïense composities ook (jazz) improvisaties op thema’s uit Oekraïense muziek.

Bijzonder worden de momenten waarbij Solomiia Manòkina met Hanna, haar moeder het podium betreedt. Deze jonge Oekraïense violiste zal met haar innemende en gepassioneerde spel zeker de harten van het publiek veroveren.

En een echt quatre-mains stuk mag natuurlijk niet ontbreken…
Dit stuk blijft nog even een verrassing maar het zal zeker een spetterend einde vormen van dit afwisselende en toegankelijke concert!  

Hanna Manòkina (*1988) is een Oekraïense componist, PHD, pianist en docent, afgestudeerd aan het Kyiv Conservatorium (Nationale Muziekacademie van Oekraïne). Ze is auteur van kamermuziek (instrumentaal en vocaal-instrumentaal), koormuziek, symfonische werken en muziek voor theatervoorstellingen. Ook is zij auteur van de gedrukte bladmuziekcyclus "Songs-Dances" voor zang en piano. Hanna was in 2020 winnaar van de Viktor Kosenko Staatsprijs (2020) op het gebied van componistencreativiteit voor muziek voor kinderen. Haar muziek werd uitgevoerd in Oekraïne, Frankrijk, Italië en Nederland.

Paul Stark (*1967) is een gelauwerd pianist-componist die zich graag begeeft op het snijvlak van de klassieke en lichte muziek. Na het voltooien van zijn studie Muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht en het Rotterdams Conservatorium speelde hij in binnen- en buitenland met zowel het Paul Stark Trio als de formatie StarkLinnemann. Met laatstgenoemde band nam hij al negen albums op die door zowel de nationale als internationale pers zeer lovend werden ontvangen. Hun meest recente album Transcending Liszt is bekroond met 4 sterren in het vooraanstande Amerikaanse magazine Down Beat.

Solomiia Manòkina (*2016) is een jonge Oekraïense violiste. Ze begon op vierenhalfjarige leeftijd viool te spelen in Kyiv onder leiding van Nataliia Koliada. Sinds twee jaar woont ze in Nederland, waar ze haar vioolstudie voortzet onder begeleiding van Heleen de Witte. Ze is laureaat van volledig Oekraïense en internationale competities.Reserveren: info@huismidwoud.nl

Stille Sneeuw Kerstmatinée

Woensdag 25 december 2024

Yvo Verschoor - Stille Sneeuw Kerstmatinée

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 20.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 10.00


Kom tussen de historische vleugels met kerststol een glaasje glühwein genieten van film en live muziek en maak een romantische reis terug in de tijd. Stille Sneeuw is een voorstelling vol antieke kerstfilms met veel sneeuw en ijs, humor en drama, speelgoed en lekker eten. Om in de sfeer te komen beginnen we met winterse toverlantaarnplaatjes uit 1880. Daarna dromen we weg bij 'A dream of Toyland' gemaakt in Engeland in 1907 door Arthur Melbourne Cooper, de allereerste poppen animator ter wereld en uitvinder van de Stop-Motion techniek. Het wordt griezelen bij de allereerste verfilming van Charles Dickens' verhaal 'A Christmas Carol' uit 1910, live begeleid door een spookpiano. We kiezen het ruime sop met Roald Amundsen (1911), Robert Falcon Scott (1913) en Ernest Shackleton (1914) en reizen mee op hun heroïsche expedities naar de Zuidpool, om vervolgens kerst te vieren met de insecten van Wladyslaw Starewicz (Moskou 1913). Tenslotte wordt het smikkelen en smullen van overheerlijke schoenzolen en gebraden kerstkippen in 'The Gold Rush' van Chaplin (1925).


Reserveren: info@huismidwoud.nl

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Valentijns Special: Filmconcert Échte Romantiek

Vrijdag 14 februari 2025

Yvo Verschoor - Valentijns Special: Filmconcert Échte Romantiek

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 10.00

Kom alleen of samen met je geliefde(n) in Huis Midwoud lekker wegzwijmelen bij romantische taferelen uit het begin van de 20ste eeuw. Verliefdheid, verleiding, afwijzing en aanbidding in de stille film, begeleid door meeslepende composities van de meesters der romantiek. Melodramatische, ontroerende en tragikomische hoogtepunten, prachtig verfilmd en live geïnterpreteerd door filmconcertpianist Yvo Verschoor met romantische improvisaties, afgewisseld met unieke muziekrollen.
Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor


Reserveren: info@huismidwoud.nl

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Maarten Ornstein, Alex Oele en Eric Hoeke

Zaterdag 15 februari 2025

Trio DASH! Radio Rotor - Maarten Ornstein, Alex Oele en Eric Hoeke

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 25.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 12.50


Trio DASH! presenteert muziek van hun nieuwe album Radio Rotor; intieme muziek voor klarinet, basgitaar en drums. Het album werd in februari uitgebracht en is- samen met de bladmuziek- hier te beluisteren.

Een concert van DASH! is zo spannend de Olympische 100 meter sprint: Een opwindende, bijna fysieke ervaring. Altijd is het publiek onder de indruk hoe de band aanstekelijk speelplezier combineert met complex samenspel. DASH! creëert haar eigen muzikale universum met bedrieglijk eenvoudig materiaal, een universum waarin slechts de noten worden gespeeld die er echt toe doen, en waarin overbodige ruis geen plaats heeft. Zo wordt een concert van DASH! Een intense, bijna hypnotische avond waarin ongegeneerde swing wordt afgewisseld met met vulkanische uitbarstingen en fluisterende melodieën.

Meer info: https://maartenornstein.com/player/dash


Maarten Ornstein - klarinet, saxofoon

Alex Oele - basgitaar

Eric Hoeke - drums


https://www.youtube.com/playlist?list=PLXxOwMnyRA0CwUZ6Q2ncrNdKHZCps37_l


Reserveren: info@huismidwoud.nl

Stille Schepen: Zeil- en Stoomvaart in de stille film

Zaterdag 8 maart 2025

Yvo Verschoor - Stille Schepen: Zeil- en Stoomvaart in de stille film

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 10.00Dit filmconcert neemt je mee in de wereld van de zeil- en stoomvaart in de tijd van de stomme film.
Vaar mee door het Amsterdam van 1915, langs het oorspronkelijke harde vissersleven van Marken en Volendam in 1920.
Zak per stoomschip de Rijn af in 1922, door de bedrijvige Rotterdamse haven tot aan Hoek van Holland.
Stap aan boord van de enorme viermastbark Pamir in 1930 en beklim zijn 40 meter hoge masten op volle zee.
Hou je stevig vast als we spectaculaire stormen en tyfonen trotseren!
Zeil terug in de tijd bij historische beelden vol zeil-en stoomvaart, visserij, walvisvaart, imposante schepen, kleine bootjes en dure jachten. De beroemde komiek Buster Keaton laat vooral de lachwekkende kant van het varen zien met hilarische toestanden in 'The Boat' (1921) en aan boord van 'The Love Nest' (1923), met veel adembenemende stunts.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Wiegenlied voor mijn zorgen

Zondag 23 maart 2025

Liesbeth Ackermans, viool & René Maurer, piano - Wiegenlied voor mijn zorgen

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 25.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 12.50

'Wiegenlied voor mijn zorgen'
Liesbeth Ackermans, viool & René Maurer, piano

Wie kent het niet, emoties die we ervaren worden even opzijgezet, want ja, we hebben het druk, er is zoveel te doen! Muziek kan ons helpen stil te staan bij wat we voelen, emoties juist te doorleven. Dat geldt voor de componist, de uitvoerders en de luisteraar. Johannes Brahms, de hoofdpersoon in ons programma wist dit. Hij gaf een aantal van zijn composities de ondertitel "Wiegenlied voor mijn zorgen". De muziek van Brahms omringen we met componisten die ons iets vertellen over weerstand, onderdrukking, over genieten van de kleine dingen en over een protest tegen lawaai.

Programma:

Rêve d'enfant op. 14 voor viool en piano (1901), Eugène Ysaÿe  (1858-1931)                           

Sonate voor viool & piano op. 100  (1886), Johannes Brahms (1833-1897)                    
-Allegro amabile
-Andante tranquillo- Vivace
-Allegretto grazioso, quasi andante

Lullaby uit 3 pieces voor viool en piano, Valentyn Silvestrov (1937)                            

Melodies of the moments, cycle III (2005)

Romance (1893), Amy Beach (1867-1944)                                

Scherzo uit FAE-sonate (1853), Johannes Brahms (1833-1897)                                 

Rag for Violin & Piano, John Novacek  (1964)                                   
- 4th Street Drag


Reserveren: info@huismidwoud.nl