Concertagenda

A touch of Paris

Zaterdag 9 maart 2024

Martin Oei - A touch of Paris

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

A Touch of Paris

Martin Oei gaat vanaf maart 2024 op tournee met zijn nieuwe programma "A Touch of Paris". Hij zal in het Concertgebouw gaan optreden op 17 maart 2024 en brengt het Parijs uit het begin van de vorige eeuw tot leven met pianocomposities van Claude Debussy (1862-1918) en Maurice Ravel (1875-1937). Martin zal in Huis Midwoud spelen op een bijzondere Erard vleugel van Frank van Ham en op één van de historische Blüthnervleugels, beiden uit de tijd van deze componisten. De muziek klinkt dan ook hoe het toen geklonken moet hebben. Als Try-Out voor Martin's optreden in Het Concertgebouw belooft dit een zeer bijzonder concert te worden.

De geselecteerde stukken van Debussy zijn geïnspireerd door het weer en het landschap en hebben titels als "Tuinen in de regen", "De Heuvels van Anacapri", "Voetstappen in de sneeuw", "Wat de westenwind zag", "De Wijnpoort", "Vuurwerk" en "Mist".

Van Ravel koos Martin Gaspard de la Nuit, een drieluik op basis van de gedichten van Aloysius Bertrand: Ondine, le Gibet en Scarbo. "Ondine" is een waterfee, zij probeert met haar gezang een man te verleiden om met haar mee te gaan naar haar rijk, diep op de bodem van de zee. Le Gibet ('de galg') is een macaber werk, we horen gedurende het hele werk het geluid van de klokjes (ostinato bes) omgeven door donkere akkoorden. "Er weerklinkt een klok tegen de muren van een stad met aan de horizon het karkas van een gehangene, roodgekleurd door de ondergaande zon". Scarbo is een klopgeest, half trol, half geest — een duivelse dwerg, die pirouettes maakt, plots verschijnt en weer verdwijnt, die mensen op een beangstigende manier in hun slaap stoort. Op het einde lost de muziek in het niets op, Scarbo, de klopgeest verdwijnt.
Daarna verandert de sfeer opnieuw, als Martin de pianoversie van "La Valse" (oorspronkelijk voor orkest gecomponeerd) van Ravel gaat spelen. Ravel gaat in dit werk op een speelse manier om met de wals, het is een vette knipoog naar het Weense hofleven, gecomponeerd voor een Frans publiek. Ravel wisselt in La Valse korte melodische thema's af met humoristische variaties daarop.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Liedjes-programma Kijken naar de tijd

Vrijdag 15 maart 2024

Cor Dol en Friends - Liedjes-programma Kijken naar de tijd

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 15.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 7.50

In de eerste maanden van 2024 toert Cor Dol met een professioneel combo door de regio West-Friesland. Philip ten Bosch op drums, Brent Emmerink op gitaar en Martijn Bos op piano en veel meer, Janina Greven voor de backing vocals en Cor zelf verzorgt de zang en gitaren. Op vrijdag 15 maart speelt Cor in Huis Midwoud.

In het programma speelt Cor zijn eigen nummers van het album Kijken Naar De Tijd en enkele nieuwe nummers, maar ook twee covers van Jacques Brel en een van Ramses Shaffy die goed in het programma passen. Cor introduceert zijn nummers op zijn eigen wijze, doorspekt met filosofie en humor.

Over Cor
Inmiddels is Cor ruim 42 actief in de muziek. Hij speelde jaren in bands die in het Noord-Hollandse zalencircuit zeker geen onbekende namen waren, zoals Wallstreet, Hotter Than July en The Very 80's. Daarmee scoorde hij successen in binnen- en buitenland. Ook speelde Cor met Feico de Leeuw en daarna met Martijn Bos het programma Brel.nl in theaters en zalen in Noord-Holland. In dit programma bracht hij liedjes van Jacques Brel in het Nederlands. De laatste jaren was en is hij actief in de Mannen van Stavast. Met deze laatste groep speelde hij vorig jaar ook al in Huis Midwoud.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Voorn speelt Voorn, Mozart en Chopin

Zondag 24 maart 2024

Frederic Voorn - Voorn speelt Voorn, Mozart en Chopin

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Pianist/componist Frederic Voorn is altijd weer een graag geziene gast in Huis Midwoud, waar hij al drie keer eerder met veel succes optrad en een CD met eigen stukken opnam. Deze middag zal Frederic werk van zijn eigen hand en dat van Mozart en Chopin op verschillende vleugels ten gehore brengen.

 

Wolfgang Amadeus Mozart   

Sonate in Bes groot KV 570

-Allegro
-Adagio
-Allegretto

Frederic Chopin                     

-Polonaise in G klein

-Nocturne op. 72 nr. 1

-Nocturne in Cis klein

-Nocturne op. 9 nr. 2

Pauze

Frederic Voorn                     

12 Dolcetti

- Lingering                           
- Once Upon
- Waltz for Gentle People                                                                            
-Warm and Strong
-Sweet and Shy
-Avalon Woods
-Kite
-Two out of Three
-Play
-Chant                      
-Remains of the Day                            
-Ukraine

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Improvisaties, filmmuziek en meer

Zondag 7 april 2024

Loek Dikker en Friedmar Hitzer - Improvisaties, filmmuziek en meer

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Improvisaties, filmmuziek en meer door Loek Dikker (piano) en Friedmar Hitzer (violofoon)

Loek Dikker schreef muziek voor diverse films en documentaires en zoekt daarbij graag het muzikale avontuur op met aparte instrumenten die niet alle dagen te horen zijn. De stukken en improvisaties samen met Friedmar Hitzer zijn klinkende en beeldende voorbeelden daarvan.
We hopen dat Loek en Friedmar zich geïnspireerd zullen voelen tussen de vleugels en diverse toeters in Huis Midwoud!

Reserveren: info@huismidwoud.nl

A Wind Invisible Sweeps Us Through The World - CD release Tour

Zondag 21 april 2024

Rembrandt Trio - A Wind Invisible Sweeps Us Through The World - CD release Tour

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Het Rembrandt Trio geeft concerten over de hele wereld, vaak samen met lokale musici op bijzondere en historische instrumenten.
Zeker in de jazzmuziek is dat heel bijzonder.

Rembrandt Frerichs - piano
Tony Overwater - bas
Vinsent Planjer- Slagwerk en Percussie

CD Release Tour
De lange albumtitel ‘A Wind Invisible Sweeps Us Through the World’ is ontleend aan een gedicht van de dertiende-eeuwse Perzische dichter Rumi. Deze titel weerspiegelt de kosmopolitische instelling van het trio en is een verwijzing naar het universele karakter van muziek.
Het album bevat veertien vrij uiteenlopende composities. Pianist Rembrandt Frerichs schreef er twaalf en bassist Tony Overwater en slagwerker Vinsent Planjer ieder één. Het zijn alle stukken die veel weerklank vonden tijdens tournees in de meest uiteenlopende landen, zo staat beschreven in het booklet. Dat succes heeft, lezen wij verder, in belangrijke mate te maken met de sterke melodieën en de structuren die verankerd liggen in oude muzikale culturen, zoals renaissancemuziek, de barok van Bach of oosterse folklore. Zoals bekend delen de musici een brede muzikale interesse en een nieuwsgierige, avontuurlijke instelling. 

Experimenteel
De stukken hebben een experimenteel karakter; het trio lijkt wel een demonstratie van zijn kunnen te willen geven. Dat levert vaak  indrukwekkende resultaten op. Zoals het prachtige, op een Chinese melodie gebaseerde ‘Why Flower’ van Tony Overwater of het van Armeense invloeden doordrenkte ‘Fight Song’ van Frerichs met lyrische unisono piano- en baspartijen. Een ander hoogtepunt is ‘Goodbye If Only’ van Vinsent Planjer, een duo tussen piano en slagwerk met een ware eruptie aan percussieve klanken. Heel mooi ook is een solostuk van Overwater op zessnarige violone, gebaseerd op cellosuites van Bach.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Wat blijft is de muziek; een ‘vertelconcert’ rond het tragische verhaal van Menachem Asscher

Vrijdag 3 mei 2024

Imri Talgam & Lilian Kars - Wat blijft is de muziek; een ‘vertelconcert’ rond het tragische verhaal van Menachem Asscher

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 10.00

Werken van onder anderen Menachem Asscher, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach en Leo Smit

Een tragisch verhaal vol hoop met muziek die lang verborgen is gebleven. Pianist Imri Talgam speelt nooit eerder gehoord werk van Menachem Asscher, een pianist en componist in die op die op 22-jarige leeftijd naar Duitsland werd gestuurd en nooit meer terug kwam. Lilian Kars vertelt aan de hand van fragmenten uit onder andere Danseres zonder benen van Menachems moeder Clara Asscher-Pinkhof het verhaal van Menachem dat verder tot leven komt met muziek van onder anderen Beethoven en Bach. Een ‘vertelconcert’ dat niemand onberoerd laat.

In juli 1942 kreeg de 22-jarige Menachem Asscher een ‘oproep’ voor een werkkamp in Duitsland. Hij ging vol goede moed en op 7 juli 1942 werd hij vrijwel direct na aankomst in Auschwitz vergast. Daar zou het verhaal zoals voor velen kunnen eindigen. Maar Menachem, zoon van schrijfster Clara Asscher Pinkhof en opperrabijn van Groningen Abraham Asscher, was een begenadigd pianist en een jonge componist. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en dankzij zijn moeder kon een groot deel van zijn muziek gered worden. Deze werken bleven jaren bij de leden van de familie die de oorlog overleefden onder het stof liggen. Tot Lilian Kars, die samen met haar echtgenoot Paul Janssen werkt aan een boek over de Menachems oom Sallie Pinkhof en diens familie, met dank aan het speurwerk van de overgebleven familieleden in Israël de muziek boven water kreeg. Nu klinkt deze muziek voor het eerst in het openbaar, gespeeld door de Israëlische pianist Imri Talgam. Lilian Kars vertelt aan de hand van fragmenten uit onder andere de autobiografie Danseres zonder benen van Clara Asscher-Pinkhof over het leven en de ontwikkeling van Menachem terwijl het verhaal en de muziek verder reliëf krijgen door werken van Beethoven, Bach en Menachems tijdgenoot Leo Smit. In combinatie met foto’s van Menachem en zijn familie brengt het de verschrikkingen van een oorlog op enerverende wijze in kaart en maakt het en passant duidelijk hoezeer een schat aan culturele rijkdom en ontwikkeling bruut afgesneden kan worden. Een concert vol invoelbaar drama, meeslepende muziek en uiteindelijk vooral ook hoop.


Reserveren: info@huismidwoud.nl

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel

Zaterdag 4 mei 2024

Yvo Verschoor - Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel

Aanvang: 21:00 uur | Zaal open: 20:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.

Helaas blijft deze voorstelling heel actueel

Yvo Verschoor vertelt in dit filmconcertverhaal over wat Frau Buch, de grootste concertvleugel van Huis Midwoud, in haar lange leven heeft meegemaakt op de plek waar ze van 1926 tot 2011 stond; een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Berlin-Buch, en over hoe ze hier in Midwoud terecht kwamen.

Frau Buch was getuige van Aktion T4, een uitgekiend programma van de nazi's om van 1939-1941 zoveel mogelijk patiënten zo goedkoop en efficiënt mogelijk uit de weg te ruimen. Uiteindelijk kostte dit het leven aan 300.000 mensen in nazi-Duitsland. Yvo zoomt samen met Frau Buch in op Werner, één van de vele slachtoffers, die op 15 jarige leeftijd vermoord werd, alleen omdat hij af en toe epileptische aanvallen had en niet zo goed kon leren.

Deze voorstelling onder regie van Maarten Mourik kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en ging tijdens corona in première na 10 jaar onderzoek door Yvo en meer dan 25 jaar onderzoek door Rosemarie Pumb (Berlin-Buch).

De voorstelling vraagt aandacht voor verzwegen verschrikkingen tijdens het naziregime in aanloop naar de Holocaust en zal regelmatig te zien blijven in Huis Midwoud, omdat uitsluiting, discriminatie en antisemitisme helaas nog altijd heel actueel zijn en opdat steeds meer mensen 'weten en niet vergeten'.

De reacties na de laatste voorstelling Verzwegen en Vergeten waren weer echt overweldigend!

Het gebeurt niet iedere dag dat mensen je na een voorstelling met tranen in hun ogen komen bedanken. Er waren mensen voor de tweede en zelfs derde keer, die anderen hadden meegenomen en weer helemaal geëmotioneerd en onder de indruk waren.
Dank jullie wel voor alle mooie complimenten!
Ik hoop dat jullie het door vertellen, want dit verhaal is het waard gehoord en gezien te worden.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Maarten Ornstein, Alex Oele en Eric Hoeke

Zaterdag 25 mei 2024

Trio DASH! - Maarten Ornstein, Alex Oele en Eric Hoeke

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 10.00


Trio DASH! presenteert muziek van hun nieuwe album Radio Rotor; intieme muziek voor klarinet, basgitaar en drums. Het album werd in februari uitgebracht en is- samen met de bladmuziek- hier te beluisteren.

Een concert van DASH! is zo spannend de Olympische 100 meter sprint: Een opwindende, bijna fysieke ervaring. Altijd is het publiek onder de indruk hoe de band aanstekelijk speelplezier combineert met complex samenspel. DASH! creëert haar eigen muzikale universum met bedrieglijk eenvoudig materiaal, een universum waarin slechts de noten worden gespeeld die er echt toe doen, en waarin overbodige ruis geen plaats heeft. Zo wordt een concert van DASH! Een intense, bijna hypnotische avond waarin ongegeneerde swing wordt afgewisseld met met vulkanische uitbarstingen en fluisterende melodieën.

Meer info: https://maartenornstein.com/player/dash


Maarten Ornstein - klarinet, saxofoon

Alex Oele - basgitaar

Eric Hoeke - drums


https://www.youtube.com/playlist?list=PLXxOwMnyRA0CwUZ6Q2ncrNdKHZCps37_l


Reserveren: info@huismidwoud.nl

Lenny Kuhr zingt Lenny Kuhr

Zondag 15 september 2024

Lenny Kuhr - Lenny Kuhr zingt Lenny Kuhr

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 30.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 15.00

Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 op het label Excelsior is uitgebracht met als titel: Lenny Kuhr. Een album waarop ze uit haar comfort zone is getreden met verrassende resultaten. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna.

De chansonnière, die wereldberoemd werd met het lied De Troubadour, was slechts een van de vijf Nederlandse winnaars van het Eurovisie Songfestival ooit.

Zelf zegt Lenny over het theaterprogramma dat ze uit eerder werk en uit haar nieuwe album heeft gedestilleerd:

“Ik heb eens gezegd ‘een lied is een compacte energie van een ongrijpbaar gegeven,’ en nog altijd verbaast het mij dat het lied mij steeds weer weet te vinden. Misschien omdat ik zo’n dankbare ontvanger ben. Het is de mooiste en levendigste kunstvorm die ik ken. Het lied vertolkt gevoelens van het benoembare en onbenoembare op oneindig veel manieren. Het vertelt van jou en mij. Over onze existentie en dat wat zich daarin afspeelt.

Het is een feest om weer te kunnen spelen na een tijd van pas op de plaats, lockdowns en steeds veranderende maatregelen. Mijn kompanen Mischa Kool op bas en Reinier Voet op gitaar en ik hebben jullie gemist. 

Tijdens ons optreden communiceren we met jullie door middel van de liedjes. We kennen en herkennen elkaar; jij en ik. En we zijn weer samen. En dat vieren we op de plek waar wij samen zijn.”

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Jazz in Huis Midwoud

Zaterdag 5 oktober 2024

Mirjam van Dam & Lex Jasper - Jazz in Huis Midwoud

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Mirjam van Dam en Lex Jasper - Nederlandstalige jazz

In maart 2023 ontmoetten Mirjam van Dam en Lex Jasper elkaar voor het eerst, en deden ze hun eerste optreden samen in Zuidlaren, met het Lex Jasper Kwartet bestaande uit Frans van Geest op bas, Gijs Dijkhuizen op drums en Vincent Koning op gitaar. Het was een groot succes!

Daarna sloegen ze de handen ineen en schreven in zo’n twee maanden tijd, bijna vijftig Nederlandstalige jazzliedjes; Lex de muziek en Mirjam de tekst.
In Februari 2024 namen ze een aantal stukken op en nu kunt u genieten van dit gloednieuwe, buitengewoon mooie en swingende repertoire!

Lex Jasper: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lex_Jasper
Mirjam van Dam: https://www.mirjamvandam.nl/

Reserveren: info@huismidwoud.nl

 Franz Liszt: Années de Pèlerinage

Zaterdag 26 oktober 2024

Alexander Chater - Franz Liszt: Années de Pèlerinage

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 10.00

Alexander Chater is van Zuid Afrikaanse afkomst en werd op jonge leeftijd geïntroduceerd aan klassieke muziek door zijn moeder en twee grootouders die alle drie uitvoerend musicus zijn. Zijn opa was naast pianist ook musicoloog en componist. Toen Alexander 4 jaar oud was kreeg hij zijn eerste piano en viool-lessen. Voordat hij begon aan zijn studie aan het conservatorium, had hij lessen van de gerenommeerde pianiste Julia Achkniazy.

In 2017 begon hij aan Codarts Rotterdam waar hij klassiek piano studeerde bij Stephane de May. Hij slaagde erin zijn bachelor af te maken in juni 2021. Tijdens zijn studie heeft hij masterclasses gevolgd van diverse pianisten zoals Frank Braley, Nino Gvetadze en Paolo Giacometti.

Hij heeft opgetreden als solist en kamermusicus in diverse locaties en gelegenheden zoals: De Doelen Rotterdam, Muziek in de Voorstraat, Midzomer festival Capelle en diverse kerken in Nederland. Ook heeft hij zijn eigen concert serie ontwikkeld; Fabrieklassiek. Naast optreden, geeft hij graag les en heeft een eigen lespraktijk opgebouwd.

Alexander speelt zeer diverse stijlen en is altijd benieuwd om nieuwe dingen uit te proberen. In Huis Midwoud zal hij twee instrumenten van de beroemde pianobouwer Julius Blüthner bespelen; de eerste is één van Julius' eerste instrumenten (nr 149), een 2,20 meter lange rechtsnarige vleugel die in opdracht werd gebouwd in 1855. De andere Blüthner komt uit 1897, is 2,30 meter lang en kruissnarig.

Reserveren: info@huismidwoud.nl