Archief

2024

Muzikale ontmoeting tussen twee giganten

Vrijdag 16 februari 2024

Jeroen Dupont en Ed Spanjaard - Muzikale ontmoeting tussen twee giganten

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

"Ik werd werkelijk betoverd door twee grote artiesten die ons in volstrekte tweeëenheid overspoelden met schoonheid, brille, noblesse en lyriek" schreef pianist Bernd Brackman na een eerder concert van het viool-pianoduo Jeroen Dupont en Ed Spanjaard in De Waalse Kerk. '

Vrijdag 16 februari komen Ed en Jeroen terug naar Huis Midwoud met een nieuw betoverend programma! Een hele eer, want Jeroen woont en werkt tegenwoordig in Parijs, waar hij onderdeel uitmaakt van het Orchestre de Chambre de Paris.
Ed Spanjaard is internationaal bekend als dirigent en pianist.

Kaarten €20,-/€10,- studenten en t/m 21 jaar
Reserveren via mail: info@yvoverschoor.nl

Over het programma:
Schuberts Grand Duo is een meesterlijke vioolsonate gecomponeerd in 1817 toen Schubert nog maar 20 jaar was, pas in 1861 werd het werk voor het eerst publiekelijk uitgevoerd. Hierna volgt Stravinskys "Le baiser de la fée", een virtuose bewerking van het ballet door Samuel Dushkin dat de technische vaardigheden van beide instrumentalisten op de proef stelt. Na de pauze volgt Ysaÿes Sonate voor viool solo nr. 6 gecomponeerd voor de Spaanse virtuoos Manuel Quiroga. Het is zonder twijfel de moeilijkste viool solosonate van Ysaÿe. Jeroen Dupont zal dit werk met gemak kunnen spelen. Tot slot Faurés Vioolsonate nr. 1, een grote romantisch impressionistische vioolsonate, het werk werd geschreven in 1876, toen Fauré nog maar 26 jaar oud was.

Programma:
Franz Schubert - Grand Duo in A groot, D 574

Igor Stravinsky - Divertimento (La Baiser de la Fée), arr. Samuel Dushkin

- Pauze -

Eugène Ysaÿe - Sonate voor viool solo nr. 6 in d mineur, op. 27 'Manuel Quiroga'

Gabriel Fauré - Vioolsonate nr. 1 in a mineur, op. 13

Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers en studeerde voorts bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij met zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de derde vioolsonate "Dans le caractère populaire roumaine" van George Enescu. In 2007 werd hij eerste prijswinnaar bij het Nationaal Vioolconcours "Oskar Back", in de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van W.A. Mozart en Tzigane van Maurice Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Jeroen Dupont bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Nadat Dupont eerder al deel uitmaakte van het Palermo Orchestra Sinfonica del Teatro Massimo, speelt hij sinds deze maand in het Orchestre de Chambre de Paris, een van de meest vooraanstaande kamerorkesten in Europa.
Jeroen Dupont speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Ed Spanjaard is dirigent en pianist. In de eerste hoedanigheid werkte hij als repetitor in de operahuizen van Londen (Covent Garden), Bayreuth (Wagner Festspiele), Glyndebourne en Salzburg. Hij trad op als solist in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Gershwin en Poulenc, die hij meer dan eens ook zelf dirigeerde. Spanjaards loopbaan als dirigent beslaat 45 jaar. Hij was chef bij drie Nederlandse symfonieorkesten, stond vaak voor het KCO en de belangrijke orkesten in Den Haag, Rotterdam en Hilversum. Onlangs was Spanjaard te zien in twee documentaire films: 'Inner Silence' van Frank Scheffer, over zijn intense samenwerking met traditionele Chinese musici; en 'Weggewist' van Harro Henkemans, over leven en werk van Hans Henkemans, die in de jaren '50 en '60 één van Nederlands befaamdste pianisten én componisten was, maar daarna in vergetelheid raakte. Een recente cd van Joel Bons' meesterwerk 'Nomaden', met cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble (dat voor de helft bestaat uit wereldmusici) gooide hoge ogen.

In Huis Midwoud speelt Ed Spanjaard op een Blüthner (model I) concertvleugel uit 1903

 

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Échte Romantiek Valentijn Special

Zaterdag 10 februari 2024

Yvo Verschoor - Échte Romantiek Valentijn Special

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Kom alleen of samen met je geliefde(n) in Huis Midwoud lekker wegzwijmelen bij romantische taferelen uit het begin van de 20ste eeuw. Verliefdheid, verleiding, afwijzing en aanbidding in de stille film, begeleid door meeslepende composities van de meesters der romantiek. Melodramatische, ontroerende en tragikomische hoogtepunten, prachtig verfilmd en live geïnterpreteerd door filmconcertpianist Yvo Verschoor met romantische improvisaties, afgewisseld met unieke muziekrollen.
Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor


Reserveren: info@huismidwoud.nl

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel

Zaterdag 27 januari 2024

Yvo Verschoor - Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | studenten en t/m 21 jaar : € 10.00

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.

Helaas is deze voorstelling weer heel actueel, deze keer in het kader van de Nationale Holocaust Herdenking


Yvo Verschoor vertelt in dit filmconcertverhaal over wat Frau Buch, de grootste concertvleugel van Huis Midwoud, in haar lange leven heeft meegemaakt op de plek waar ze van 1926 tot 2011 stond; een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Berlin-Buch, en over hoe ze hier in Midwoud terecht kwamen.

Frau Buch was getuige van Aktion T4, een uitgekiend programma van de nazi's om van 1939-1941 zoveel mogelijk patiënten zo goedkoop en efficiënt mogelijk uit de weg te ruimen. Uiteindelijk kostte dit het leven aan 300.000 mensen in nazi-Duitsland. Yvo zoomt samen met Frau Buch in op Werner, één van de vele slachtoffers, die op 15 jarige leeftijd vermoord werd, alleen omdat hij af en toe epileptische aanvallen had en niet zo goed kon leren.

Deze voorstelling onder regie van Maarten Mourik kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en ging tijdens corona in première na 10 jaar onderzoek door Yvo en meer dan 25 jaar onderzoek door Rosemarie Pumb (Berlin-Buch).

De voorstelling vraagt aandacht voor verzwegen verschrikkingen tijdens het naziregime in aanloop naar de Holocaust en zal regelmatig te zien blijven in Huis Midwoud, omdat uitsluiting, discriminatie en antisemitisme helaas nog altijd heel actueel zijn en opdat steeds meer mensen 'weten en niet vergeten'.

Kaarten €20,-/ €10,- <21 jaar & studenten.
Reserveren: info@yvoverschoor.nl

De reacties na de laatste voorstelling Verzwegen en Vergeten waren weer echt overweldigend!

Het gebeurt niet iedere dag dat mensen je na een voorstelling met tranen in hun ogen komen bedanken. Er waren mensen voor de tweede en zelfs derde keer, die anderen hadden meegenomen en weer helemaal geëmotioneerd en onder de indruk waren.
Dank jullie wel voor alle mooie complimenten!
Ik hoop dat jullie het door vertellen, want dit verhaal is het waard gehoord en gezien te worden.


Reserveren: info@huismidwoud.nl

NIEUWJAARSCONCERT Piano voor Oekraïne

Zaterdag 6 januari 2024

Hennadyi Beziazychnyi - NIEUWJAARSCONCERT Piano voor Oekraïne

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Zaterdag 6 januari 20:00u Piano voor Oekraïne
Entree €20,-/ t/m 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren via mail: info@yvoverschoor.nl


De Oekraïnse pianist/componist Hennadii Bezyazychnyi speelt een solo piano-recital om aandacht te vragen voor de situatie in zijn land, dat nu al bijna twee jaar in een vreselijke oorlog verwikkeld is waar maar geen eind aan lijkt te komen

Hennadyi Beziazychnyi (1973) is geboren en getogen in Oekraïne. Afgestudeerd aan het Donetsk Staatsconservatorium vernoemd naar S.S. Prokofjev. Hij is laureaat en diplomahouder van vele internationale en All-Oekraïense competities. Momenteel is hij het hoofd van de pianoafdeling van de Uman Regional Professional Music Collage. Hennadii Bezyazychnyi belichaamde zijn 25 jaar ervaring in tal van arrangementen. Hij is auteur van meer dan 200 bewerkingen en eigen werken. Vijf van zijn muziekcollecties werden gepubliceerd. Als componist en arrangeur is Hennadyi zeer bekend in Oekraïne, zijn werken worden voortdurend gebruikt in muziekscholen en conservatoria in alle regio's van het land. Veel van zijn leerlingen werden eveneens prijswinnaars op internationale concoursen.

Na het uitbreken van de oorlog kwam zijn vrouw Nataliia Abdulina met hun dochter Yuliana via Hongarije in Den Haag terecht. De daarop volgende tien maanden zag ze haar man niet.
Ze benadrukt de moeite die is gedaan om ook hem hierheen te krijgen: ‘Er zijn eindeloos veel instanties ingeschakeld om ook hem hierheen te laten komen, want mannen mogen Oekraïne eigenlijk niet verlaten. Soms wordt er een uitzondering gemaakt voor musici, sporters en mensen die op andere manieren cultuur promoten. Hierdoor kunnen ze Oekraïne vertegenwoordigen op het wereldtoneel en aandacht vragen voor het belang van steun aan hun vaderland.

We zijn heel blij dat Hennadii in Huis Midwoud komt optreden en hopen op een grote opkomst, zodat de opbrengst van dit concert niet alleen bij hem en zijn familie terechtkomt maar ook bij de musici en kunstenaars in Oekraïne, die op dit moment iedere extra steun hard nodig hebben.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

2023

Stille Sneeuw Kerstmatinée

Maandag 25 december 2023

Yvo Verschoor - Stille Sneeuw Kerstmatinée

Aanvang: 15:00 uur | Zaal open: 14:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Kom tussen de historische vleugels met kerststol een glaasje glühwein genieten van film en live muziek en maak een romantische reis terug in de tijd. Stille Sneeuw is een voorstelling vol antieke kerstfilms met veel sneeuw en ijs, humor en drama, speelgoed en lekker eten. Om in de sfeer te komen beginnen we met winterse toverlantaarnplaatjes uit 1880. Daarna dromen we weg bij 'A dream of Toyland' gemaakt in Engeland in 1907 door Arthur Melbourne Cooper, de allereerste poppen animator ter wereld en uitvinder van de Stop-Motion techniek. Het wordt griezelen bij de allereerste verfilming van Charles Dickens' verhaal 'A Christmas Carol' uit 1910, live begeleid door een spookpiano. We kiezen het ruime sop met Roald Amundsen (1911), Robert Falcon Scott (1913) en Ernest Shackleton (1914) en reizen mee op hun heroïsche expedities naar de Zuidpool, om vervolgens kerst te vieren met de insecten van Wladyslaw Starewicz (Moskou 1913). Tenslotte wordt het smikkelen en smullen van overheerlijke schoenzolen en gebraden kerstkippen in 'The Gold Rush' van Chaplin (1925).


Reserveren: info@huismidwoud.nl

Chopin - Heart and Soul

Zaterdag 9 december 2023

Maria Prokofieva - Chopin - Heart and Soul

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Solo Piano Recital door Maria Prokofieva.

Maria Prokofieva is één van de geweldige klassieke pianisten die naast duo-, solo- en kamermuziekconcerten door heel Europa ook regelmatig in het Pianola Museum in Amsterdam spelen en daar naast haar prachtige concerten ook enorm geholpen heeft toen het museum in 2018 dreigde het pand was kwijt te raken.

Sommige musici hebben iets heel speciaals en persoonlijks in welk repertoire ze ook spelen en Maria is daar een voorbeeld van. We zijn daarom heel bij dat ze naar de Blüthnerzaal komt met een voor haar op het lijf geschreven programma waarin ze het hart en de ziel van Frederic Chopin zal beroeren; romantiek ten top tussen de vleugels van Huis Midwoud.


Chopin – Heart and Soul


Mazurka B flat major op.7 n.1         

Nocturne in E flat major op.9 n.2
Prelude in D flat major op.28
Valse in c sharp minor op.64 n.2
Nocturne in c sharp minor op. Posth.
Fantaisie-Impromptu op.66
Polonaise c sharp minor op.26 n.1
Nocturne c sharp minor op.27 n.1 

pauze       

Valse a minor op.34 n.2
Mazurka in a minor op.17 n.4
Polonaise in A major op.40
Nocturne in f minor op.55 n.1
Mazurka in b minor op.33 n.4
Scherzo in b minor op.20 n.1            

Notes by Maria Prokofieva:

 

'Chopin as a composer is loved by so many musicians and music lovers from all over the world. His music is eternal and always will be so. Chopin was a P

Geert: en hier komt nog meer tekst en nog meer en nog meer

en nog meer


en nog veel meer

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Filmconcert Stille komieken & The Kid

Zaterdag 25 november 2023

Yvo Verschoor - Filmconcert Stille komieken & The Kid

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Filmconcert Stille Komieken& The Kid (Charlie Chaplin, 1921)
Deze avond neemt filmconcertpianist/programmamaker Yvo Verschoor je mee naar de oertijd van de cinema.
Vooraf zie je bekende en onbekende komieken in de eerste slapsticks uit Europa en de VS. Aansluitend spelen Charlie Chaplin en Jackie Coogan de hoofdrol in Chaplin's eerste lange bioscoopfilm, de melodramatische komedie The Kid, 'een meesterwerk met een lach en een traan'
Reserveren: info@huismidwoud.nl

Poortinga Solo

Zaterdag 18 november 2023

Robert Poortinga - piano - Poortinga Solo

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten : € 10.00Zojuist kwam het nare bericht dat violiste Meri Khojayan door een ongeluk op dit moment helaas niet kan spelen en daarom ook het concert in Huis Midwoud moet afzeggen.

Pianist Robert Poortinga zal, in plaats van het duo-programma samen met Meri, daarom een solo recital geven met het onderstaande mooie programma.

Natuurlijk hoop ik dat jullie dit programma net als ik ook graag willen horen en dan blijft de reservering gewoon staan, maar mocht je speciaal voor Meri én Robert komen, laat het dan alsjeblieft even weten.

Komend seizoen komen ze zeker weer samen.


Nieuw Programma 18 november

Robert Poortinga - piano


Franz Schubert Impromptu in C mineur op.90 no.1

Franz Schubert Imprompty in Ges majeur op.90.no3

Franz Schubert Sonate in A majeur D.664

(44 minuten)


Frederic Chopin Nocturne in Es majeur op.9 no.1

Frederic Chopin Nocturne in Bes mineur op.9 no.2

Frederic Chopin Nocturne in C mineur op.48 no.1

Frederic Chopin Nocturne in Cis mineur Op. Post.

Robert Schumann Arabesque in C majeur op.18

Robert Schumann/Franz Liszt Widmung in As majeur

Franz Liszt Transcendental Etudes no.3 (F majeur), no.11 (Des majeur)

(46 minuten)


Over Robert Poortinga


Robert Poortinga studeerde o.a. bij Enrico Pace, Tamara Poddubnaya, Lukas Hagen in Amerika en Italië, welke gezien worden als het hoogste kaliber op het gebied van piano en kamermuziek. Zijn liefde voor het viool repertoire is uitgegroeid tot een zeer hecht duo met violiste Meri Khojayan. Samen geven ze door heel Europa concerten. Daarnaast hebben ze ook een documentaire-film over het leven van Pablo Sarasate geproduceerd en hebben ze recentelijk alle werken van Sergei Prokofiev voor viool en piano opgenomen.


Van de vele concerten en recitals die Poortinga heeft gegeven, waardeert hij zijn debuut in WMP Concert Hall in Manhattan (NY), ‘Merkin Hall’ in (NY) het meest.

Hij is prijswinnaar van beide solo en kamermuziek competities, waar hij werd geprezen om zijn gevoelig oor, hoogste technische niveau en uniek gevarieerd repertoire.

Als duo studeerde hij vijf jaar bij Lukas Hagen en Enrico Pace. Zowel samen als alleen hadden ze ook les van Trio di Parma, Pavel Gililov, Wim Zwaag, Jaques Ogg (historisch geïnspireerde performance), Vladimir Tropp, Konstantin Bogino, Jeroen Riemsdijk en Enrico Bronzi.Ik hoop jullie op 18 november in Huis Midwoud te mogen verwelkomen!


Meer informatie over deze geweldige artiest(en) is te vinden op:

https://www.robertandmeri.com/?lang=nl

Informatie over Huis Midwoud: www.huismidwoud.nlReserveren: info@huismidwoud.nl

Filmconcert The General (Buster Keaton, USA 1927)

Zaterdag 24 juni 2023

Yvo Verschoor - Filmconcert The General (Buster Keaton, USA 1927)

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:50 uur

Entree: € 20.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 10.00

Filmconcertpianist Yvo Verschoor begeleidt LIVE The General van Buster Keaton. Deze komische en romantische stomme film staat hoog in veel lijsten met beste films aller tijden en is een anderhalf uur durende spectaculaire achtervolging met stoomlocomotieven tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Een romantisch liefdesverhaal vol spanning, sensatie en levensgevaarlijke stunts.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

She/Her een programma vol vrouwelijke componisten

Zaterdag 10 juni 2023

Vera Kooper en Maria du Toit - She/Her een programma vol vrouwelijke componisten

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 25.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 12.50

Werken van o.a. Ida Gotkovsky, J.S. Bach, Elisabeth von Sachsen-Meiningen, Ivy Priaulx Rainier, Germaine Tailleferre en Clara Schumann.
Maria du Toit, klarinet
Vera Kooper, piano

De klassieke muziek heeft een rijke geschiedenis van mannelijke componisten wiens werken iconisch zijn geworden. De bijdragen van vrouwelijke componisten aan klassieke muziek worden echter vaak over het hoofd gezien en ondergewaardeerd. Eeuwenlang werden vrouwen niet aangemoedigd of zelfs toegestaan een carrière in de muziek na te streven. Hierdoor zijn veel getalenteerde vrouwelijke componisten en hun muziek vergeten.

In dit programma verkennen de Zuid-Afrikaanse klarinettiste Maria du Toit en de Nederlandse pianiste Vera Kooper muziek voor klarinet en piano uit de hele wereld, geschreven door vrouwelijke componisten. Het idee voor dit programma werd geboren uit één enkel stuk, de Suite voor Klarinet en Piano van de in Zuid-Afrika geboren componiste Ivy Priaulx Rainier. Maria du Toit wilde het stuk, dat haar enkele jaren geleden werd aangereikt door haar eerste klarinetdocent met de woorden "dit wordt bijna nooit uitgevoerd, maar het is een geweldig stuk!". Maria en Vera
gingen op zoek naar meer stukken geschreven door vrouwen en ontdekten er heel wat, maar helaas ook dat al deze stukken inderdaad nauwelijks worden gespeeld of opgenomen - van sommige stukken bestaat geen enkele opname. Sommige van de componisten genoten populariteit tijdens hun leven, maar na hun dood raakte hun muziek in de vergetelheid. Het mysterie werd een missie - om de muziek van deze getalenteerde vrouwen te ontdekken en deze prachtige stukken weer tot leven te brengen.


Maria du Toit
Maria Du Toit wordt gezien als een van de topinstrumentalisten van haar thuisland, Zuid-Afrika. Na 13 jaar solo-klarinettist van het Cape Philharmonic Orchestra te zijn geweest, is tegenwoordig Nederland de basis voor haar wereldwijde solo- en kamermuziek carrière. Critici beschrijven haar klarinetspel als 'sensationeel' en 'verbluffend', en complimenteren vaak haar onberispelijke intonatie, verbijsterende techniek en honingzoete toon.

Du Toit won talrijke concoursen en prijzen zowel in Zuid-Afrika als in Europa, waaronder de eerste prijs op het internationale klarinetconcours 'Jeunesses Musicales' in Boekarest. Du Toit is als solist en kamermusicus te horen op podia in Europa, de VS en Zuid-Afrika. Ze bracht drie albums uit en ontving een nominatie voor een South African Music Award (SAMA) voor haar album 'Luminous Shade' met de veelgeprezen pianiste Nina Schumann. Haar dubbel-cd van de complete klarinetconcerti van Louis Spohr met het Cape Town Philharmonic Orchestra onder leiding van Arjan Tien kreeg internationaal talrijke lovende recenties.

www.mariadutoit.com

Vera Kooper
De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding.

In 2013 was Vera medeoprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio won talloze prijzen, waaronder in 2020 de prestigieuze "Anton Kersjesprijs", en trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de VS.

De debuut-cd van het trio, met pianotrio's van Taneyev en Borodin, alsmede hun tweede cd "The Mirror with Three Faces", met werken van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj en hun meest recente opname "Origin", in 2022 uitgebracht bij Challenge Classics, ontvingen uitstekende kritieken in toonaangevende vakbladen als Diapason, BBC Music Magazine, Gramophone, de NRC en Luister.

In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, "Hope", met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano. Daarnaast maakte ze in 2021 een uitgebreide tournee door Nederland met Floris Kortie en de voorstelling "Het jaar 250 na Beethoven", een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven.

 

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Inspiratie in Weimar – Bach & more

Zondag 28 mei 2023

Rebecca Huber en Edoardo Valorz - Inspiratie in Weimar – Bach & more

Aanvang: 16:00 uur | Zaal open: 15:30 uur

Entree: € 25.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 12.50

Reserveren: info@yvoverschoor.nl

In dit programma voor viool en klavecimbel staat Johann Sebastiaan Bach centraal, omlijst door werk van componisten die hij in Weimar ontmoette, die hem inspireerden en van wie hij leerde. Prachtige, toegankelijke stukken voor elke luisteraar. Meer geoefende oren kunnen in deze stukken horen hoe de samenwerking en wederzijdse bewondering van Bach met onder andere Telemann en Pisendel hun werk in deze periode beïnvloedden en naar een hoger plan brachten. Bachs zoon Carl Phillip werd geboren in Weimar (Telemann was zijn peetvader!), zijn vioolsonate toont het begin van een nieuwe richting en de opkomst van het klassieke tijdperk.

Programma:
• G.Ph. Telemann, Sonate nr. 2 in D groot
• J.S. Bach, Sonate nr. 2 in A groot voor viool en klavecimbel
• J.G. Pisendel, Sonate in C klein
• C.P.E. Bach, Sonate in B klein

Reserveren: info@yvoverschoor.nl

Reserveren: info@huismidwoud.nl

In de Schaduw van het Achterhuis

Zondag 7 mei 2023

Donna Musica - In de Schaduw van het Achterhuis

Aanvang: 15:00 uur

Entree: € 20.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 10.00Een muzikale voorstelling en persoonlijk familieverhaal vóór, in en na de oorlog.

De voorstelling vertelt het verhaal van de grootouders van violiste Sandra Kox, hoe hun vriendschap ontstaat met de ouders van Anne Frank, Otto en Edith Frank en met Miep en Jan Gies, de helpers van de familie Frank in het Achterhuis.

Centraal in de voorstelling staan de passages in het dagboek van Anne Frank, waarin Anne de geboorte van Sandra’s moeder beschrijft, over Sandra’s opa en zelfs over de hond van de familie.
Het gaat ook over de Rivierenbuurt in Amsterdam waar zij allen woonden en over het leven van de mensen dat, ondanks de verschrikkingen van de oorlog, toch gewoon doorging. Het trieste verhaal van de familie Frank die moet onderduiken in het Achterhuis en de gebeurtenissen van de helpers en vrienden van de familie die daarbuiten moeten overleven. Zoals Miep Gies het verwoordde: ‘mijn verhaal is het verhaal van heel gewone mensen in een buitengewoon verschrikkelijke tijd.’ Na de oorlog keert Otto Frank alleen terug naar zijn oude buurt, de Rivierenbuurt.

De verhalen en scenes worden afgewisseld met liederen en instrumentale muziek.

Regie: Marianne van Vliet
Spel: Carien van Opstal
Zang: Elise Keep
Viool: Sandra Kox
Cello: Evelien Dubbeldam
Piano: Hendrik-Jan Bosma

'In 2009 werd mijn moeder door de Anne Frank stichting benaderd met het verzoek of ze haar mochten interviewen. Zij was één van de laatste nog in leven zijnde personen uit het dagboek van Anne Frank ( haar geboorte wordt genoemd in het dagboek). Na dit interview werd mijn moeder met ons, haar familie, uitgenodigd in het Anne Frankhuis. Het was voor mij bijzonder om te zien hoe mijn moeder reageerde op de foto’s van Miep Gies. ‘’Hee dat is tante Miep’’ riep ze steeds. In het gesprek kregen we ook de originele documenten te zien waar de familie in vermeld stond. Dat waren bijv. de handgeschreven vellen van het dagboek van Anne Frank, maar ook de agenda van Otto Frank waarin hij zijn bezoeken en verjaardagen aan mijn opa en oma bijhield. Naar aanleiding van dit bezoek, bezocht ik met mijn moeder, de toen honderdjarige Miep Gies in Hoorn. Het was een ontroerend bezoek, bij binnenkomst noemde ze mijn moeder Jopie, zoals ze mijn oma altijd noemde. Klein, broos maar nog helder van geest haalden we herinneringen op aan de vriendschap met de familie. Kort daarna stierf ze, nadat ze een leven lang onvermoeibaar en over de hele wereld, het verhaal van Anne Frank en de onderduikers had verteld. ‘In de Schaduw van het Achterhuis’ is een eerbetoon aan deze mensen, zodat het grote verhaal verder verteld blijft worden maar ook de kleine verhalen zoals die van mijn opa en oma. '                                                                                                                                                                                                            

Sandra

Reserveren: info@huismidwoud.nl

De Hand van de Beer (UITVERKOCHT)

Zaterdag 29 april 2023

Carel Kraayenhof en Marietta Petkova - De Hand van de Beer (UITVERKOCHT)

Aanvang: 20:00 uur

Entree: € 25.00 | studenten en t/m 21 jaar: € 12.50

Carel Kraayenhof en Marietta Petkova
 — De Hand van de Beer

Twee meesters op hun instrument hebben elkaar gevonden in een uniek, autobiografisch getint programma. Vanuit bewondering voor elkaars kunstenaarschap en een onmiskenbare klik ontstond het idee voor een gezamenlijke tournee.

Met volksmuziek als onderliggend thema vertolken zij werken van o.m. Bach, Schubert, Albéniz en Argentijnse meesters als Piazzolla, Garçia en Soria.

De composities worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, zoals die over beider fascinatie voor de legendarische pianist Svjatoslav Richter, wiens reuzenhand ooit het kinderhandje van Marietta omvatte en ter ere van wie Carel een poëtisch pianowerk schreef, dat hij later speciaal voor Marietta omdoopte in ‘Ruka na Metchka (‘De Hand van De Beer’). Een unieke topontmoeting tussen piano en bandoneon.

Zaterdag 29 april 20:00u Huis Midwoud
Kaarten €25,-/€12,50 studenten en t/m 21 jaar
Reserveren: info@yvoverschoor.nl

https://yvoverschoor.nl/huis_midwoud.html
https://www.carelkraayenhof.nl/
https://www.mariettapetkova.rocks/

Reserveren: info@huismidwoud.nl

'In hogere Sferen'

Zaterdag 15 april 2023

Beitske Verheij & Bernd Brackman - 'In hogere Sferen'

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 25.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 12.50

Celliste Beitske Verheij en pianist Bernd Brackman nemen je tijdens dit intieme concert mee terug naar andere tijden.

Robert Schumann – Stücke im Volkston
Johannes Brahms – Sonate in F, opus 99
Dmitri Sjostakovitsj – Sonate in d, opus 40
Arvo Pärt – Spiegel im Spiegel

Neem afstand van de ijdelheden van het dagelijks leven, word gegrepen door het ongrijpbare en geef u over aan innerlijke bespiegelingen. Celliste Beitske Verheij en pianist Bernd Brackman nemen u mee op een reis vol schoonheid, hartstocht en verstilling.

Beitske en Bernd begonnen hun samenwerking al in 1992, met een cd-opname van de werken voor cello en piano van Villa-Lobos. In de jaren daarna traden zij veelvuldig samen op en sinds 2017 is dit grootse duo opnieuw zeer actief. Hun repertoire is indrukwekkend, met de nadruk op Beethoven, de grote romantische sonates en Sovjetmuziek.

Kaarten €25,-/Studenten en t/m 21 jaar €12,50
Reserveren via mail aan: info@yvoverschoor.nl

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Beitske Verheij en Bernd Brackman

Zaterdag 15 april 2023

IN HOGERE SFEREN - Beitske Verheij en Bernd Brackman

Aanvang: 20:00 uur

Entree: € 25.00 | Studenten en t/m 21 jaar: € 12.50

Celliste Beitske Verheij en pianist Bernd Brackman nemen je tijdens dit intieme concert mee terug naar andere tijden.

Robert Schumann – Stücke im Volkston
Johannes Brahms – Sonate in F, opus 99
Dmitri Sjostakovitsj – Sonate in d, opus 40
Arvo Pärt – Spiegel im Spiegel

Neem afstand van de ijdelheden van het dagelijks leven, word gegrepen door het ongrijpbare en geef u over aan innerlijke bespiegelingen. Celliste Beitske Verheij en pianist Bernd Brackman nemen u mee op een reis vol schoonheid, hartstocht en verstilling.

Beitske en Bernd begonnen hun samenwerking al in 1992, met een cd-opname van de werken voor cello en piano van Villa-Lobos. In de jaren daarna traden zij veelvuldig samen op en sinds 2017 is dit grootse duo opnieuw zeer actief. Hun repertoire is indrukwekkend, met de nadruk op Beethoven, de grote romantische sonates en Sovjetmuziek.

Kaarten €25,-/Studenten en t/m 21 jaar €12,50
Reserveren via mail aan: info@yvoverschoor.nl

https://beitske-verheij.nl/duo/

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Cursus van 4 avonden Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie

Dinsdag 11 april 2023

Renate Schepen - Cursus van 4 avonden Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie

Aanvang: 20:00 uur

Entree: € 140.00 | zie omschrijving: € 37.50

Onderzoek vanzelfsprekende manieren om naar de wereld te kijken en fris je wereldbeeld op. Leer je anders verhouden tot tijd en ruimte, de natuur waar je onderdeel van uitmaakt en de mensen met wie je de wereld deelt. We behandelen o.a. het werk van de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole, de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose over Ubuntu, de Argentijnse bevrijdingsfilosoof Enrique Dussel en gaan poëtisch filosoferen met Maria Zambrano.

Data en tijd: reeks van 4 dinsdagavonden:
11, 18, 25 april en 2 mei 2023, van 20.00 – 22.00 uur

Locatie: Huis Midwoud, Midwouder Dorpsstraat 17, Midwoud Google Maps
(vlakbij A7 en Medemblik)

Docent: Renate Schepen

Prijs: (inclusief koffie/thee):
€ 140 standaard
€  75 leden Humanistisch Verbond
€  60 bij minimum inkomen en studenten
€  37,50 leden met een beperkt/minimum inkomen

Aanmelden:

Aanmelden gaat heel eenvoudig. Stuur een mail naar info@hvnoorderkwartier.nl, geef even aan wie je bent en met hoeveel deelnemers je wenst te komen, en tevens of je lid bent of anders. Wij sturen vervolgens een betaalverzoek en met de betaling is je inschrijving dan geregeld.

Corona informatie: Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Kijk hier voor meer informatie.

Docent: Renate Schepen

Renate Schepen is onafhankelijk filosoof. Haar onderzoek richt zich op interculturele filosofie en dialoog. Ze geeft advies, lezingen en lessen en schreef meerdere boeken. In augustus 2022 verscheen haar boek Kimmerle’s Intercultural Philosophy and Beyond. The ongoing Quest for Epistemic Justice. Ze onderzoekt daarin hoe we recht kunnen doen aan verschillende bronnen van kennis. Renate promoveerde aan de Universiteit van Wenen (with honours) en studeerde daarvoor in Amsterdam, Accra en Montevideo.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Out of Shadows, Album Release Tour 2023

Zondag 9 april 2023

Daniel de Boer & Friends - Out of Shadows, Album Release Tour 2023

Aanvang: 15:00 uur

Entree: € 15.00 | : € 7.50

De West-Friese bassist-zanger Daniel de Boer nam na zijn afstuderen aan de Berklee School of Music in Valencia zijn debuutalbum ‘Out of Shadows’ op, samen met muziekvrienden uit 16 verschillende landen. Het album is een mix van stijlen veelal gespeeld op traditionele instrumenten, die samenkomen in een uniek werelds geluid. Daniel heeft musici die hij in Valencia ontmoet heeft uitgenodigd voor deze tournee die begint in Nederland.

Kijk voor een voorproefje hier:

https://www.facebook.com/danieldeboermusic/videos/794778945598509 

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel

Zondag 2 april 2023

Yvo Verschoor - Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel

Aanvang: 16:00 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

Het verhaal van een lange en spannende zoektocht naar de geschiedenis van een vleugel; een aangrijpend verhaal dat verteld moet blijven worden.

Filmconcertverhaal door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, 'raszuiverheid' en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33

Reserveren: info@huismidwoud.nl