Voorstellingen

Onder de noemer CINEMAGIE heb ik in de afgelopen jaren een serie stille filmprogramma's gemaakt, die allemaal gaan over de ontwikkeling van de vroegste cinematografie. Hieronder vind je er een paar, maar er zijn er meer en er komen nog regelmatig nieuwe voorstellingen bij.

ÉCHTE ROMANTIEK

Beyond_the_Rocks

Lekker wegzwijmelen bij romantische taferelen uit het begin van de 20ste eeuw. Verliefdheid, verleiding, afwijzing en aanbidding in de stille film, begeleid door meeslepende composities van de meesters der romantiek.
Melodramatische, ontroerende en tragikomische toestanden, prachtig verfilmd en live geïnterpreteerd door filmconcertpianist Yvo Verschoor met romantische improvisaties, afgewisseld met unieke muziekrollen.
Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor

STILLE GRIEZELS

Nosferatu

Stille Griezels is een spannend, eng, griezelig, maar vooral ook leuk programma met films en fragmenten met allerhande griezels uit de tijd van de stomme film. Monsters, engerds en Frankenstein-achtige schepsels, betoveringen, horror en suspence uit de begintijd van de cinematografie! Van angstaanjagende toverlantaarn plaatjes en sprookjes via de tovertrucs van George Méliès en 'betoverde huisjes' uit 1907 tot scènes uit ondermeer Nosferatu, de allereerste vampier.

ONDER ZEIL, zeil- en stoomvaart in de stomme film

windjammer Buster Keaton Dutch_fishingboats_1910

Dit programma neemt je mee in de wereld van de zeil- en stoomvaart in de tijd van de stomme film.
Vaar mee door het Amsterdam van 1915, langs het oorspronkelijke harde vissersleven van Marken en Volendam in 1920.
Zak per stoomschip de Rijn af in 1922, door de bedrijvige Rotterdamse haven tot aan Hoek van Holland.
Stap aan boord van de enorme viermastbark Pamir in 1930 en beklim zijn 40 meter hoge masten op volle zee.
Hou je stevig vast als we spectaculaire stormen en tyfonen trotseren!
Zeil terug in de tijd bij historische beelden vol zeil-en stoomvaart, visserij, walvisvaart, imposante schepen, kleine bootjes en dure jachten. De beroemde komiek Buster Keaton laat vooral de lachwekkende kant van het varen zien met hilarische toestanden in 'The Boat' (1921) en aan boord van 'The Love Nest' (1923), met veel adembenemende stunts.

VLIEGENDE VLEUGELS

Laurel&Hardy YvoVerschoor_Filmconcertpianist

Vliegende Vleugels is een afwisselend  vrolijk en informatief filmconcert vol piano’s, vleugels en zeppelins, verwoede vliegpogingen met handaangedreven vleugels tot aan de eerste vlucht per vliegmachien van de gebroeders Wright in 1903.

Je ziet en hoort vliegensvlugge vingers, pianospelende concertmuizen, hoog in de lucht concurrerende pianofabrieken, ludieke uitvindingen van lenige pianoverhuizers en klanktovenaars, vleugels op kamelen en onder renpaarden, en pianistische en pianolistische hoogtepunten uit de stille film. Ook benieuwd hoe zoiets klinkt?

STEDEN VAN LANG GELEDEN

Paris Expo 1900 metropolis Irren Anstalt Berlin Buch 1906

Een programma vol historische stadstaferelen uit Berlijn, Parijs, Londen, New York en Amsterdam van 1895 tot 1929.
Het leven in de Großstadt, de stadsvernieuwingsplannen van Berlage en Le Corbusier, Manhattan gefilmd vanuit de Graf Zeppelin, één van de grootste luchtschepen, en veel meer stadse zaken, zijn te zien in dit programma vol afwisselende muziek.
(fragment Berlin, die Sinfonie der Großstadt, begeleiding Yvo Verschoor)
Hoofdfilm is Entr'Acte (1924, René Clair). Verder o.a. fragmenten uit Metropolis en van Laurel & Hardy.

STILLE SNEEUW kerst matinée

Enduramce in the ice Kerst 1909 Chaplin Goldrush Snow

Kom bij de houtkachel met een glaasje glühwein genieten van film en live muziek en maak een romantische reis terug in de tijd.
Stille Sneeuw is een voorstelling vol antieke kerstfilms met veel sneeuw en ijs, humor en drama, speelgoed en lekker eten.
Om in de sfeer te komen beginnen we met winterse toverlantaarnplaatjes uit 1880.
Daarna dromen we weg bij 'A dream of Toyland' van Arthur Melbourne Cooper, de eerste poppen animator ter wereld, gemaakt in Engeland in 1907 en wordt het griezelen bij de allereerste verfilming van Charles Dickens' verhaal 'A Christmas Carol' uit 1910, live begeleid door een spookpiano.
We kiezen het ruime sop met Roald Amundsen (1911), Robert Falcon Scott (1913) en Ernest Shackleton (1914) en reizen mee op hun heroïsche expedities naar de Zuidpool, om vervolgens kerst te vieren met de insecten van Wladyslaw Starewicz (Moskou 1913).
Daarnaast wordt het smikkelen en smullen van overheerlijke schoenzolen en gebraden kerstkippen in 'The Goldrush' van Chaplin (1925).

Pianola op de Noordpool

OP STOOM, per trein door de filmgeschiedenis

Train 1900

In het begin van de cinematografie bestond er, net als in de beeldende kunst en bij veel componisten uit die tijd, een grote fascinatie voor beweging, industrialisatie, modernisme en machines.
Het verhaal gaat, dat mensen van schrik wegrenden bij de vertoning van het binnenkomen van een trein in
Le Ciotat, in 1895 gefilmd door de gebroeders Lumière.
The Great Robbery uit 1903 is de eerste western ooit gemaakt.
Het ingekleurde Conway Castle (± 1905) doet denken aan een bewegend impressionistisch schilderij.
D.W. Griffith maakte gebruik van nieuwe montage- en filmtechnieken, waardoor verschillende verhaallijnen met meerdere camerastandpunten door elkaar konden worden gemonteerd, met als gevolg één van de eerste suspence-films: The Lonedale Operator uit 1911 .
Komiek Buster Keaton was gek op locomotieven; zijn lievelingsfilm The General bestaat eigenlijk vrijwel uitsluitend uit twee lange achtervolgingen met locomotieven en in veel van zijn andere films in de jaren '20 speelt de trein een grote rol.

Dat je treinen filmisch ook heel anders kunt gebruiken is te zien in Berlin, die Sinfonie der Großstadt (1927) en in De Man met de Camera (1929).
Beleef de tijd, de humor en de schoonheid van de stomme film en de piano(la), met prachtige en opzwepende live muziek.

CINEMA BRUT

Chien Andalou

Programma met korte absurdistische filmpjes uit de oertijd van de cinematografie (1898-1912) gecombineerd met hoogtepunten uit de Franse Avant-Garde van de jaren '20. Programma met korte absurdistische filmpjes uit de oertijd van de cinematografie (1898-1912) gecombineerd met hoogtepunten uit de Franse Avant-Garde van de jaren '20. Deze 'harde, onbewerkte, ruwe' filmpjes zijn vooral bijzonder geworden, omdat ze behoren tot de slechts 20% van bewaard gebleven stomme films en omdat ze bijna nooit te zien zijn. Het zijn de laatste overblijfselen uit een tijd, die al meer dan honderd jaar van ons af staat. Cinema Brut gaat vooral over het gebruik en misbruik van acteurs, vreemde onderwerpkeuzes en de meest basale manier van filmen. Films uit de tijd van het Dadaïstisme en Expressionisme voeren u mee in een abstracte wereld. Filmpianist Yvo Verschoor begeleidt de films met Frau Blüthner (1897), een Aeolian voorzetpianola uit 1902, originele 78 toeren platen en veel live improvisaties. Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor Met dank aan Frank van Ham (pianotechniek), het Filmmuseum en het Pianola Museum
(fragment Ballet Mécanique, Fernand Leger / muziek George Antheil / Pianola Yvo Verschoor / Eye Filmmuseum 2012)

STILLE SPROOKJES

SnowWhite

Heel, heel, heel erg lang geleden was er opeens film!
Met ratelende apparaten werden toverachtige beelden geprojecteerd en zo kwamen oude verhalen opnieuw tot leven op het witte doek.
Stille Sprookjes laat de eerste sprookjes-verfilmingen zien uit de oertijd van de film
Laat je betoveren door reuzen en dwergen, feeën en magiërs en geniet van de allereerste verfilmingen van 'Assepoester' uit 1899 en 'Jack and the Beanstalk' uit 1902.
Het wordt griezelen en gruwelen bij 'Roodkapje en de boze Wolf' uit 1925.
En wie wint het luchtgevecht tussen de gemene toverkol op haar vliegende bezemsteel en een zwerm kabouters op hun bommenwerp-ganzen in 'Hans en Grietje'?
Cricket spelende lucifers zijn een prachtig voorbeeld van de poppenanimaties uit 1899 van filmpionier Arthur Melbourne-Cooper, en meesteranimator Wladyslaw Starevicz laat levende insecten gezellig kerst vieren.
Verder zijn er veel beelden van goochelaar George Méliès te zien en fragmenten uit Sneeuwwitje uit 1916

LENTE MOMENTEN

Spring Bird Nightingale 1923

Een voorstelling vol tjilpende vogeltjes en ontluikende blaadjes en bloeiende bloemen, begeleid met lente-achtige muziek; laat het voorjaar maar komen.