Filmconcertpodium Huis Midwoud

Huis Midwoud is het voormalig raadhuis en school van Midwoud, nu het huis en de concertzaal van filmconcertpianist Yvo Verschoor. Yvo zelf verbouwde het huis tot concertzaal en vertoningsplek voor filmconcerten en andere evenementen. De voormalige school herbergt een klein Pianomuseum.

 

Wil je even binnen kijken?
Bekijk dan hier het filmpje dat gemaakt is voor Open monumentendag 2020.

 

Huis Midwoud presenteert regelmatig concerten en verhalen met een link naar het verleden.
Stomme film, live geïmproviseerde muziek, klassieke muziek, jazz, bouwgeschiedenis en de rijke historie van West-Friesland spelen daarin een belangrijke rol.

 

Koetshuis Huis Midwoud
In de oude school is een klein pianomuseum met historische piano's en vleugels.

 

Naast de vaste programmering is Huis Midwoud ook te bezoeken met een groep, met rondleiding en filmconcert naar keuze. HuisMidwoud2019

 

Wij kunnen daarbij ook catering verzorgen.
Informeer vrijblijvend naar de vele mogelijkheden!
Stuur een mailtje naar info@huismidwoud.nl

 

Wil je zelf iets presenteren dan zijn het intieme concertzaaltje met de daarbij behorende voormalige school met bar ook per dagdeel te huur. (In de concertzaal is ruimte voor maximaal 50 personen, zolang de coronamaatregelen gelden is 26 bezoekers het maximum.)
De zaalhuur bedraagt €200,- per dagdeel.
Dat is inclusief een korte inleiding door Yvo Verschoor over de bijzondere historie van deze mooie plek.

 

 

Ooit stond hier een dorpsschool met onderwijzerswoning, gebouwd in 1848.
In 1878 krijgt A.T. van Wijngaarden, stadsarchitect van Medemblik, de opdracht een statig raadhuis met raadzaal te bouwen voor de gemeente Midwoud/Oostwoud, aangepast aan 'den eischen van den tegenwoordigen tijd'. Na drie jaar overleg staat er een eclectisch bouwwerk, naar ieders tevredenheid en binnen de begroting en binnen de gestelde tijd opgeleverd.'
(Bron boek: De Architect A.T. van Wijngaarden, Gerard de Vries 2019)

 

Toen de school in 1930 verhuisde, werd één van de lokalen omgebouwd tot garage voor de brandspuitwagen van de plaatselijke brandweer. Zo kreeg het gebouw na 1930 verscheidene nieuwe bestemmingen, zoals een timmerchool, een bank, de gemeentelijke groenvoorziening, een kleuterschool, vergaderruimte en een kunstenaars atelier, totdat het vanaf 1992 een woning werd.

 

Ontwerp Huis Midwoud 1878 Voorlopig ontwerp voorgevel Raadhuis ± 1877

 

Huis Midwoud Raadhuis School
 Raadhuis en school ± 1920

 

Heb je vragen? Mail of bel gerust: 06 20 97 29 33

Huis Midwoud Opening
Blüthnerzaal in Huis Midwoud tijdens opening in 2019

Adres: Midwouder Dorpsstraat 17 1679GB Midwoud
Huis Midwoud ligt in het voormalige centrum van het oude West-Friese lintdorp Midwoud, naast de oude pastorie en recht tegenover de Kerk.

 

HuisMidwoud met Kerk uit polder

 

Bereikbaarheid:

Per auto: Huis Midwoud ligt 40 km boven Amsterdam (30 autominuten vanaf ring A10) in de mooie gemeente Medemblik. Per auto goed te bereiken via de A7 en afslag 10 naar Wognum, dan rechtsaf naar Benningbroek en Midwoud.

Parkeren kan gratis voor de deur en om de hoek in het Kerkelaantje
Per OV: Bus 136 vanaf station Hoorn rijdt eenmaal per uur en stopt 100 meter vanaf Huis Midwoud (Halte Yvo Janszlaan). De rit vanaf Hoorn duurt ± 20 minuten.

In het weekend rijdt er een belbus, die vanaf 14 dagen tot een half uur van tevoren gereserveerd kan worden via nummer: 088 6000 981 of via de app https://www.overal.nl

Per OV fiets: Huis Midwoud ligt 10 km van Hoorn, op het station van Hoorn is een OV fiets te huur.
Route_Huis_Midwoud

Huis Midwoud is helaas (nog) niet met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik te bereiken, maar natuurlijk zijn deze twee bijzondere attracties wel heel goed met elkaar te combineren. Ook het Stoommachinemuseum en Bakkerijmuseum zijn erg de moeite waard, of maak een fietstocht door de mooie omgeving en bezoek Theaterkerk Hemels.

Huis Midwoud ligt aan deNoorder Koggen Route en binnenkort komen er nieuwe routes bij langs de 'Huizen van A.T. van Wijngaarden (architect van Huis Midwoud)' en langs de diverse Oorlogsmonumenten hier in de regio.

Huis Midwoud 2019